Към нулевата ставка върху хляба се добави и брашното. Още на

...
Към нулевата ставка върху хляба се добави и брашното. Още на
Коментари Харесай

Кога ще поевтинее хлябът?

" Към нулевата ставка върху хляба се добави и брашното. Още на 1 юли ние забелязахме, че в огромни търговски вериги цената на хляба е понижена с 20% или покрай тях, като интервалът на това понижение беше обявено още тогава с небосвод най-малко един месец напред. Чуха се гласове, че това били просто едни елементарни промоции. Това не е по този начин. Ние имаме изпреварващ ход от страна на търговците, за което те би трябвало да бъдат похвалени. Тази мярка няма да обгръща единствено този интервал, а ще си е за непрекъснато ", заяви зам.-министърът на стопанската система Димитър Маргаритов в студиото на  " България заран ".

По думите му Комисията за отбрана на потребителите към този момент е почнала инспекции - първо в по-големите търговски обекти, а към този момент и в по-малките. 

" Проверките демонстрират, че там към този момент се вижда по-рядко, че има понижения, само че това е по този начин, тъй като търговците към момента начисляват Данък добавена стойност върху цената на хляба. Когато законът влезе в действие, тогава чисто счетоводно и пазарно търговците ще спрат да начисляват Данък добавена стойност и това автоматизирано би трябвало да значи понижаване на цената на хляба на всички места ", добави зам.-министърът на стопанската система. 

Според него контролната активност би трябвало да бъде непрекъсната и да се реализира в цялата страна. 

" Трябва да следим дали търговците няма да се изкушат сега, в който влязат облекченията за хората, да запазят цената или да я вдигнат. Подобен вид държание може да бъде глобено, стига да има непрекъснат надзор и всеки държавен орган да си е на мястото ", уточни Димитър Маргаритов пред Bulgaria ON AIR.

" По информация от Държавната комисия по стоковите тържища и борсите, за последните два месеца има понижение на показателя на цените на плодове и зеленчуци, които се продават през борсата, с над 9,5 пункта, което демонстрира, че има наклонност за понижаване на цените на главните артикули. Някъде с към 10%, някъде и малко повече, само че, несъмнено, има и известно повишение. При доматите и ябълките се следи поевтиняване, при краставиците с няколко стотинки повишаване. Към момента и в бъдеще не се чака да има повишение на цените на главните хранителни артикули ", посочи гостът. 

Маргаритов приключи, че предходната седмица се е следило известно покачване на цената на сиренето и кашкавала, само че тази седмица цените им са почнали да вървят надолу.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР